Кисело зеле в бидон



Добре е да се сложат късните сортове, като се подбират твърди,здрави и стегнати зелки. Съобразете големината им с отвора на бидона.Ако са по-големи,нарежете ги на две.. 
Почистват се увредените и почернели горни листа. Кочанът се разеязва на кръст с дълбочина около 3,4 см.Подредете плътно зелките в бидон и залейте със саламура приготвена така:
На 10 л.вода-400 гр.едра сол...разбърква се до стопяване на солта.
Може да добавите моркови,карфиол,1 кочан сладка царевица (леко се газира чорбата), червено цвекло (за цвят), дюли, хрян(запазва твърдоста на зелето)
След като бидона е зареден и залят със саламурата се притиска отгоре с тежест,за да не се показват продуктите на повърхноста.
(за тази цел използвам кръстачка,с речен камък в/у нея)
От този момент нататък зелето се претака всеки ден по едно и също време за около една седмица.
Зелето трябва да остане хрупкаво с бистър сок...и е готово за консумация.За около 30-35 дни е готово,все пак зависи от температурата навън.

За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:
........
Апетитно/всичко от тесто/
https://www.facebook.com/groups/921427298709170/
........
Страст и хоби-Вкусна домашна кухня
https://www.facebook.com/groups/786103804796728/
......
Полезно,вкусно и забавно
https://www.facebook.com/groups/604378849992211/?ref=bookmarks

Коментари