неделя, 7 януари 2018 г.

Египетска торта


Посетете YouTube канала..https://www.youtube.com/channel/UCki66vz4bRXgFaj4oU3mL3A?view_as=subscriber

Необходими продукти
за блатовете:
10 белтъка
100 гр. захар
200 грама смлени лешници
2 супени лъжици брашно

за жълтия крем:
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
100 гр. захар
8 супени лъжици брашно
200 грама краве масло
2 ванилии

за сметановия крем:
500 мл течна сладкарска сметана
5 с.л.пудра захар

За крокана:
1ч.ч. захар
150 грама лешници(леко препечени)

Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците със захарта до твърди връхчета.
Прибавете постепенно брашното и ситно смлените лешници.
Разбийте до пълното им смесване.
Разделете сместа на 3 части и печете по отделно в предварително загрята фурна на 180 гр.
Внимавайте да не препечете блатовете.
Оставете ги да изстинат напълно.
За жълтия крем:
Разбийте с миксер много добре брашното, жълтъците и захарта с 1 ч.ч.от прясното мляко.
Другата половина от млякото сложете на котлона да заври.
Постепенно добавете към него от яйчената смес,като бъркате непрекъснато на слаб котлон.
Крема трябва да се получи гъстък и гладък.
Накрая прибавете и ванилиите.
Оставете го настрани да изстине.
Разбийте маслото и прибавете към него яйчения крем,като разбивате с миксер до получаване на хубав гладък крем.
Оставете го в хладилника за около 1/2 час.
За да не хване коричка,покрийте го с фолио.
През това вчеме
карамелизирайте захарта до получаване на хубав златист цвят,прибавете и лешниците.
Изсипете карамела в/у хартия,изчакайте да изстине и начукайте на дребни парченца.
Разбийте сметаната с пудрата захар, прибавете към този крем и крокана.
Започнете сглобяването на тортата във форма с падащ ринг(около 26 см.голяма)
Редете - блат, жълт крем, сметанов крем,блат и т.н.до края.
Декорирайте тортата по ваш вкус.
Аз исках тортата да е по-голяма,затова съм комбинирала +3 готови блата.
Заповядайте в кулинарната група:
https://web.facebook.com/groups/786103804796728/?ref=bookmarks



Публикуване на коментар