Клин (баница с ориз)




За да си приготвите тази вкусотийка са ви нужни:
1 лист от готови кори
(аз използвам от Турските-ръчно точени,те са по-големи..но ще стане и с Одрински)
1 ч.чаша ориз
3 яйца
150-200 гр.сирене
80 гр.масло
...първо сложете на котлона ориза с 3 ч.чаши вода и щипка сол.
Оставете до извиране на водата,като разбърквате от време на време.
Свалете от котлона и добавете маслото(80 гр.)
Разбъркайте и покрийте с капак докато се поохлади поне 20 мин.
Прибавете към ориза яйцата и сиренето,разбъркайте.
Тавичката намажете с масло и нанесете листа,така че краищата да излизат навън.
Изсипете ориза и загладете леко.
Загърнете с листа,така че да се покрие цялата тава.
Намажете с масло и печете на 180 гр.до зачервяване.
(може и на котлон,като обърнете от другата страна с помощта на капак,но аз предпочитам във фурната)
След готовност може да обърнете клина,или направо да нарежете така.
Поднесете с домашно кисело мляко или с изстуден айрян иии...да Ви е сладко 
Големината на тавичката е 26 см/дм
По принцип за истинския клин се използва домашно разточен лист.Ако решите може да си замесите тесто от малко брашно,вода,сол и няколко капки оцет.Може да използвате и от по-тънките кори,но тогава отдолу и отгоре корите трябва да са поне по две.

За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:
........
Апетитно/всичко от тесто/
https://www.facebook.com/groups/921427298709170/
........
Страст и хоби-Вкусна домашна кухня
https://www.facebook.com/groups/786103804796728/
......
Полезно,вкусно и забавно
https://www.facebook.com/groups/604378849992211/?ref=bookmarks
YouTube...https://www.youtube.com/watch?v=qChMTSEUEMU&t=7s



Коментари