Домашна боза


Не се изискват никакви усилия за да си приготвим боза в домашни условия.

Днес ще Ви предложа как да си я направим с пшенично брашно.

Преди това малко уточнение...ако желаете по-сладка боза може да прибавите още малко захар(около 50 гр.)Всички знаем,че когато бозата е студена доста се сгъстява,затова спокойно може да си разредите с малко вода на края до получаване на желаната гъстота.

Бозата,която ще използвате за закваска трябва задължително да е със захар,в противен случай няма да ферментира.

На пазара се предлагат повечето с подсладител,затова се информирайте преди да купите.Аз използвах на "Брей"


Ето как:

Необходими продукти:
Брашно-200 гр.
Захар-300 гр.
Боза(кисела)-1 лит.
Вода-3 лит.
Начин на приготвяне:
Сложете на котлона брашното в по-дълбок съд и препечете до златист цвят.Прибавете захарта,разбъркайте и добавете водата.Разбъркайте добре,за да не останат бучки.
Оставете да поври 4,5 мин.След което снемете и оставете да се поохлади около 10 мин.
Прецедете бозата през ситна цедка и добавете закваската(киселата боза)
Разбъркайте и оставете да изстине напълно.
След което налейте в шишета и съхранявайте в хладилник.
За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:
........
Апетитно/всичко от тесто/
https://www.facebook.com/groups/921427298709170/
........
Страст и хоби-Вкусна домашна кухня
https://www.facebook.com/groups/786103804796728/
......
Полезно,вкусно и забавно
https://www.facebook.com/groups/604378849992211/?ref=bookmarks



 

Коментари