Пълнени чушки с гъби и ориз

 
Продукти:
8 -10 чушки
1 ч.ч. ориз
2 гъби
1 глава лук
магданоз
1 ч.л.червен пипер
черен пипер
чубрица(гьозум)
сол
олио...
Лукът и гъбите се измиват и почистват. Нарязват се на ситни кубчета и се задушават в олиото до омекване. След това се добавя червения пипер, ориза и 1 ч.ч. вода. Оставя се на котлона до поемане на течноста при периодично разбъркване. Накрая към плънката се добавят и подправките.С оризовата плънка се пълнят чушките. Подреждат се в намазнена тавичка. Заливат се с вода, колкото да ги покрие до половината,поръсват се със сол и олио и се пекат до пълна готовност на 200 гр.
За соса:
2 жълтъка
5,6 с.л.кис.мляко
3 с.л.брашно..
Разбийте жълтъците с киселото мляко,прибавете и брашното. Сложете в подходящ съд на котлона и при непрекъснато бъркане ,добавете от останалия сос от чушките(който предварително сте прецедили),и вода,толкова че да се получи с гъстота на боза.Прибавете сол и оставете да поври 5,6 мин.
Втори вид сос:
Разтопете масло(около30 гр.)добавете 3,4 с.л.брашно,запържете и постепенно добавете прясно мляко при непрекъснато бъркане до получаване на необходимата гъстота(по рядко от боза)Накрая прибавете 1 жълтък,подправете със сол и щипка черен пипер.Оставете да поври 1,2 мин.и снемете от котлона.
Залейте със сос порция чушки и поднесете.По желание поръсете с препечено олио с щипка червен пипер.
За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:
........
Апетитно/всичко от тесто/
https://www.facebook.com/groups/921427298709170/
........
Страст и хоби-Вкусна домашна кухня
https://www.facebook.com/groups/786103804796728/
......
Полезно,вкусно и забавно
https://www.facebook.com/groups/604378849992211/?ref=bookmarks

Коментари