Качамак с джумерки


 Необходими продукти:


380 гр царевично брашно-пресято

(не грис)

1.300 лит. вода

1пак.масло(около 120 гр.)

сирене

Джумерки(пръжки) 

1 ч.л.сол

Водата се заварява със солта,след като заври се добавя цар.брашно.

Правят се няколко дупки с точилка и се оставя на бавен огън да къкри

около 30 мин.(наблюдавайте да не загори)

Сваля се от котлона и се бърка интензивно до получаване на гладка смес.

(тъй като иска много бъркане,аз използвам миксера за по-лесно)

Маслото се разтопява,леко препържено, може да добавите Щипка червен пипер. 

Докато чакам качамака си приготвям джумерките :

Нарязвам сланина и по мазно месо на малки парченца.

Измивам ги.

С малко водичка ги слагам на котлона докато се препържат.

Бъркам периодично.

.......

Празия лук нарязвам на дребно и задушавам в малко олио до готовност.

.........

На дъното на тавичката изсипвам готовия праз и половината от джумерките. 

С лъжица потопена в маслото взимам от качамака на топки и подреждам.

Заглаждам, поръсвам сирене и останалите джумерките.

Наръбвам тук там с лъжицата и поливам с останалото масло. 

Консумира се топло...подходящо е с кис.мляко,айран..по желание.

.......

Начин на приготвяне 👇


За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:
........
Да готвим вкусн😋 у дома 
https://www.facebook.com/groups/921427298709170/
........
Страст и хоби-Вкусна домашна кухня
https://www.facebook.com/groups/786103804796728/
......
Ако желаете абонирайте се за видео-канала...https://www.youtube.com




Коментари