Необходими продукти:
380 гр царевично брашно-пресято
(не грис)
1.300 лит. вода
1пак.масло(около 120 гр.)
сирене
Джумерки(пръжки)
1 ч.л.сол
Водата се заварява със солта,след като заври се добавя цар.брашно.
Правят се няколко дупки с точилка и се оставя на бавен огън да къкри
около 30 мин.(наблюдавайте да не загори)
Сваля се от котлона и се бърка интензивно до получаване на гладка смес.
(тъй като иска много бъркане,аз използвам миксера за по-лесно)
Маслото се разтопява,леко препържено, може да добавите Щипка червен пипер.
Докато чакам качамака си приготвям джумерките :
Нарязвам сланина и по мазно месо на малки парченца.
Измивам ги.
С малко водичка ги слагам на котлона докато се препържат.
Бъркам периодично.
.......
Празия лук нарязвам на дребно и задушавам в малко олио до готовност.
.........
На дъното на тавичката изсипвам готовия праз и половината от джумерките.
С лъжица потопена в маслото взимам от качамака на топки и подреждам.
Заглаждам, поръсвам сирене и останалите джумерките.
Наръбвам тук там с лъжицата и поливам с останалото масло.
Консумира се топло...подходящо е с кис.мляко,айран..по желание.
.......
Начин на приготвяне 👇
За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:
........
Да готвим вкусн😋 у дома
https://www.facebook.com/groups/921427298709170/
........
Страст и хоби-Вкусна домашна кухня
https://www.facebook.com/groups/786103804796728/
......
Ако желаете абонирайте се за видео-канала...https://www.youtube.com
Коментари