Кекс с портокалови корички



Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.ч.захар+2 с.лъж.
1/2 пак.масло(около 60 гр.)
100 мл.прясно мляко
2 1/2 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
2 с.лъж.стафиди
наст.кора на 1 лимон
шепа портокалови корички(захаросани)
За заливката:
1/2 пак.масло
2 с.л.какао
4 с.л.пудра захар
2,3 с.л.пр.мляко...всичко се разбива добре и се заварява.
4-те белтъка се разбиват на сняг с щипка сол и 2 с.л.захар.............жълтъците се разбиват с 1 ч.ч.захар,1/2 пак.разтопено масло,100 мл.пр.мляко,2 1/2 ч.ч.брашно,1 бакпулвер,2 с.лъж.стафиди(накиснати в ром)настъргана кора на 1 лимон,шепа нарязани на ситно портокалови корички(захаросани)....разбърква се добре като постепенно се добавят и белтъците.Пече се на 180 гр..След като се охлади се залива с:1/2 пак.масло,2 лъж.какао,4 с.лъж.пудра захар и 2,3 лъж.пр.мляко(на котлона)
.ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ.Примерно на:
5 портокала,4 ч ч захар. Портокалите се измиват много добре с гореща вода.Обелете портокалите с белачка за зеленчуци.Поставете корите в тенджера залейте със студена вода.Сложете да заври ,след 1-2 минути отцедете водата и налейте отново вода.Тази процедура я повторете 3 пъти.Отцедете корите от водата.Смесете 3 ч.ч. захар с 1.5 ч.ч вода. Кипнете и оставете да поври на тих огън за 8-9 минути. Разбърквайте от време на време, докато захарта напълно се разтвори.Добавете портокаловите корички.Оставете сместа да къкри за около 45 минути (не разбърквайте, защото може да кристализирате захарта в сиропа). Ако е необходимо разклатете тенджерата, за да наместите коричките.Отцедете и извадете корите върху хартия за печене,оваляйте или поръсете с кристална захар.Оставете да се изсушат за 4-5 часа.Сложете в стъклен буркан,затворете добре и съхранявайте в хладилник.
По рецепта на Gergana Tsvetanova от групата:
https://web.facebook.com/groups/786103804796728/?ref=bookmarks
А,това е най- ни кулинарна група:
https://web.facebook.com/groups/235918383566096/?ref=bookmarks