Великденска трапеза

Пълнена агнешка плешка
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
Агнешка плешка(бутче)
комплект агнешки дреболийки
няколко стръка зелен лук
1 1/2 ч.ч.ориз
гьозум-пресен
сол
3 1/2ч.ч.бульон
масло за намазване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Дреболиите се сваряват и се нарязват на дребно. Задушава се в олио зеления лук, добавя се ориза и дреболиите, сол, налива се 1 ч.ч. от бульона. След като набъбне ориза се прибавят подправките. Измитата агнешка плешка, с отворен джоб се осолява отвътре. Пълни се с готовата плънка и се зашива с конец. Поставя се в тава и се намазва с разтопеното масло и червен пипер, покрива се с фолио. Пече се на 180 С за около 2часа.(на килограм месо-1 час печене)След което се маха фолиото и наоколо са разпределя от останалата плънка.Долива се с 2 1/2 ч.ч.бульон и се допича.

Агнешко с ориз

Необходими продукти:
Агнешко месо (около 700 гр.)
Агнешки дреболийки(сварени и нарязани)
50,60 мл.олио
1 глава стар лук
1 домат
1 ч.ч. ориз
сол. черен пипер
1 ч.л.червен пипер
Приготвяне
месото се слага във вряща подсолена(1с.л.сол) вода и се вари до готовност - около час, маха се пяната с решетъчна лъжица.
Месото се изважда от водата и се обезкостява по желание.
Бульонът се прецежда и се измерва(3 ч.ч и 1/2)
....в тиган се задушават нарязаните на дребно лук.
След като лукът омекне се прибавя оризът и се пържи до побеляване(зрънцата да станат кристални),няколко капки лим.сок,добавя се месото и дреболийките,след което червения пипер, настъргания домат,солта и черния пипер(по желание може и гьозум)Запържва се още 1,2 мин,след което се изсипва в тавичка,добавя се и бульона.Ястието се пече на макс.градуси до поемане на бульона.След готовност покрийте с капак за около 10 мин.

Агнешка дроб-сарма

Необходими продукти:

агнешки дреболийки
200 г ориз
5,6 стръка пресен лук
пресен джоджен
магданоз
5 с. л. олио
сол
черен пипер на вкус
За заливката:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2,3 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии (черен дроб, бял дроб, було, бъбреци, сърце) се измиват добре.
Черният дроб се попарва във вряща вода за 4,5 минути.
Останалите дреболии се сваряват в подсолена вода за около час.
След това се отцеждат, охлаждат се и се нарязват на кубчета, а бульонът запазете.
Лукът се нарязва на дребно и се запържва в олиото, докато омекне. Добавя се оризът и когато стане стъклен, се добавят и дреболийките., нарязаните на ситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер.
Ястието се пече на 180 градуса за около 50 минути.
Заливката се приготвя като киселото мляко се разбива с яйцата и брашното, сместа се разпределя върху ястието и се допича до приятен загар.
По желание поднесете с кисело мляко.

Агнешко с ориз


Необходими продукти:
Агнешко месо (около 7-800 гр.
50 мл.олио
4,5 стръка пресен лук(може и стар)
1морков
1 ч.ч. ориз
сол. черен пипер
Приготвяне
месото се слага във вряща подсолена(1с.л.сол) вода и се вари до готовност - около час, маха се пяната с решетъчна лъжица.
Месото се изважда от водата и се обезкостява по желание.
Бульонът се прецежда и се измерва(3 ч.ч и 1/2)
....в тиган се задушават нарязаните на дребно лук и моркова(настърган)
След като лукът омекне се прибавя оризът и се пържи до побеляване(зрънцата да станат кристални),няколко капки лим.сок и месото.Добавят се солта и черния пипер(по желание може и гьозум)Запържва се още 1,2 мин,след което се изсипва в тавичка,добавя се и бульона.Ястието се пече на макс.градуси до поемане на бульона.След готовност покрийте с капак за около 10 мин.

Баница с варени яйца

Днес Ви предлагам мноого вкусна,малко необичайна...баница с варени яйца,получи се наистина много добра..записвам я в графа "любими"...а,рецептата е:
4 бр. твърдо сварени яйца
около 300 г. сирене
100 г майонеза
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
300 г. фини точени кори за баница

Начин на приготвяне
Фурната се пуска да загрее на 180С. Яйцата се обелват и настъргват на ренде. Към тях се добавят натрошеното сирене, майонезата и киселото мляко, в което е угасена содата. Разбърква се добре. С тази плънка се намазва една кора,отгоре се поставя втора,също се намазва с плънка(ако са по-финни корите,може и по 3 кори),навива се на руло, след което се поставят в намаслена тавичка. След изпичането, баницата се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Курабийки


Необходими продукти:
250 гр.масло(мас)
2 яйца
1 1/2 ч.ч.пудра захар(200 мл.)
1 бакпулвер
ванилия
наст.кора от 1 лимон

брашно(около 500 гр.)...
...разбива се мазнината със захарта,прибавят се яйцата,обърква се добре и се добавят и останалите продукти.Замесва се по-меко тесто.
Къса се по малко от тестото,оформя се на топчета вътре с по парченце локум.Подреждат се на разстояние в/у хартия за печене и се пече на 180 гр..Още горещи се намазват с четка потопена във вода и веднага се овалват в кристална захар.

Курабийки

Много вкусни и сполучливи,а рецептата е:
Необходими продукти:
4 яйца(единия жълтък отделете за намазване)
1 1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.кис.мляко
1 ч.л.сода
125 гр.масло(или мас)
наст.кора на 1 лимон
брашно
Замесва се тестото от изброените продукти.
Къса се по малко от тестото и се оформят топчета с големина колкото орех.
Поставете във всяко топче по парченце локум или смлени орех.ядки смесени с малко захар и щипка канела.
Подредете в намазнена тавичка,намажете отгоре с разбит жълтък с малко водичка и печете на 180 гр.до зачервяване.
Още горещи намажете с четка потопена във вода и веднага овалвате в кристална захар.

Дърпана баница

.Необходими продукти за тестото:
400 мл.хладка вода
1 пълна ч.л.сол
2 с.л.олио
няколко капки оцет или лим.сок
брашно....замесва се нормално-средно тесто от изброените продукти,
тестото се дели на четири части,който се оформят на топки,
намазват се обилно с олио и се оставят на топло
да починат поне 1 час завити с кърпа.
Всяка се разточва в/у намазнен плот(или се дърпа на ръка в/у плат)

Когато е дърпана се изрязват ръбчетата по края.
Поръсва се олио и по няколко лъж.плънка(сирене,кис.мляко,щипка сода,1 яйце)
Завива се на руло и се навива в намазнена тавичка
...така се процедира и с останалите кори.
Поръсва се с олио и се пече на 180 гр.

Редена салата


Необходими продукти:
700 гр.сварени картофи
200 гр.майонеза
400 гр.кис.мляко с по-висока масленост
2,3 сварени яйца
150 гр.кашкавал
100 гр.сирене
няколко маслини
копър
сол
3,4 скилидки чесън(нарязан на ситно)....
...Смесете кис.мляко,майонезата,копъра,чесъна и малко сол(на вкус)
Настържете всички останали продукти.
В дълбока купа поставете найлонова торбичка(отрязана)така,че краищата и да излизат навън. Започнете да редите от продуктите,като започнете от картофите...и завършите с тях.Завийте с найлона и приберете в хладилника за 1 час.След което обърнете купата в подходящ поднос и махнете внимателно найлона.Украсете по желание

Козунак

Необходими продукти:
1 кг. бяло брашно(приблизително),
5 бр. яйца
200 гр. мазнина
200 гр. захар
1 кубче мая
250 мл. прясно мляко
2 ванилии
наст.кора на 1 лимон...замесва се тесто от изброените продукти,меси се малко по-дълго време,като при измесването се подлива по малко мазнина(аз използвам разт.мас).Трябва да поеме от мазнината поне 100-150 гр.Меси се докато почне да прави мехури.Оставя се да втаса до удвояване на обема,след което се оформя,поставя се в намазнена тавичка и се оставя да втаса наново.Намазва се с разбит белтък,поръсва се с кристална захар(ядки,стафиди по желание) и се пече на 150 гр



Козуначено руло

 Необходими продукти за тестото:
2 яйца и 1 жълтък(белтъка за намазване)
200 мл.хладко пр.мляко
1/2 куб.мая
150 гр.захар
100 мл.олио
2 ванилии
кората на 1 лимон( настъргана)
брашно за средно тесто.......замесва се и втасва до удвояване на обема.
Тестото се дели на 3 части,като всяка една се разточва,налагат се една в/у друга,по между им се намазва с шоколад.
Навива се на руло,което се разрязва по дължина,усуква се и се навива във форма за кекс...оставя се да втаса наново,маже се с разбития белтък,поръсва се със захар.Пече се на 170 гр.

Питка

 Необходими продукти:
1/2 ч.ч. кис.мляко
1 ч.ч. пр.мляко
2 яйца(единия жълтък отделете за намазване накрая)
1 щипка хл. сода
1 kaф.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. олио
1/2 куб.мая
брашно за меко тесто.
От изброените продукти замесете по-мекичко-нелепнещо тесто,покрийте с фолио и оставете да втаса добре.Оформете по показания начин(или по ваш избор) и оставете наново да втаса.Намажете питката с разбит жълтък с малко водичка,поръсете сусам и печете на 180 гр....



За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:
https://web.facebook.com/groups/786103804796728/?ref=bookmarks
......
https://www.facebook.com/groups/604378849992211/?ref=bookmarks
Тук може да видите всички нови рецепти:
https://web.facebook.com/Strast.hobi/

https://web.facebook.com/Qstiq/?ref=bookmarks

Ако желаете абонирайте се за видео-канала...https://www.youtube.com/channel/UCki66vz4bRXgFaj4oU3mL3A?view_as=subscriber

Коментари