Необходими продукти за тестото:
400 мл.хладко прясно мляко+25 гр.мая(смесени)
500 гр.картофи(обелени и сварени)
40 гр.масло
100 мл.вода
1 яйце
1 пълна ч.лъж.сол
1/2 ч.лъж.захар
3,4 с.лъж.олио
Брашно(подгответе си около 1 кг)
Първо пасирайте сварените картофи с маслото и 100 мл.прясно мляко(още докато са горещи)
В дълбока купа разбийте яйцето,добавете прясното мляко с маята,водата,олиото,солта и захарта,на края и пасираните картофи.Постепенно добавяйте брашното и замесете меко-нелепнещо тесто.
Прехвърлете в леко намазнен съд и оставете на топло поне за час.
Късайте по малко от тестото,разтеглете и изпържете мекичките в повечко добре загрято олио.
За хлебчетата:
Разделете тестото на две.Разточете на не много тънко и изрежете с купа по-големи кръгове.Всеки намажете с по малко лютеница,поставете плънка от сирене+магданоз+яйце(смесени)Прихванете краищата и затворете.Подредете готовите хлебчета в намазнена тавичка,намажете с разбит жълтък+няколко капки олио+1 с.л.пр.мляко.Печете на 100 гр.за 15 мин.след което увеличете темп.на 180 гр.и допечете до зачервяване.(фурната не загрявам предварително)
Още горещи намажете с вода+олио по малко и покрийте с кърпа.
За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:
........
Апетитно/всичко от тесто/
https://www.facebook.com/groups/921427298709170/
........
Страст и хоби-Вкусна домашна кухня
https://www.facebook.com/groups/786103804796728/
......
Полезно,вкусно и забавно
https://www.facebook.com/groups/604378849992211/?ref=bookmarks
Коментари